Friday, 2024-03-29, 9:37 AM

Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Latvian Samoyed Forum » VISS PAR ŠĶIRNI/ALL ABOUT BREED » Veselības jautājumi » CUKURA DIABĒTS
CUKURA DIABĒTS
KatrinaDate: Tuesday, 2010-11-16, 12:47 PM | Message # 1
Generalissimo
Group: Moderātori
Messages: 1450
Reputation: 2
Status: Offline
Ilze Pētersone: Dzīvnieku endokrīnās slimības ir kontrolējamas

Devāmies pie dakteres Ilzes Pētersones, lai uzdotu viņai dažus jautājumus par slimībām mājdzīvniekiem, kuras rada hormonālas izmaiņas – tā saucamās endokrīnās slimības. Pati pazīstamākā no tām – cukura diabēts.

Kādas ir visizplatītākās endokrīnās slimības?

Kā divas galvenās varu minēt cukura diabētu un tā saucamo Kušinga slimību jeb hiperadrenokortacismu.

Cukura diabēts nozīmē, ka dzīvnieka organismā ir paaugstinājies cukura līmenis. Diemžēl jāsaka, ka to cilvēki pamana tikai tad, kad tas ir visai augsts.

Kādas ir slimības klīniskās pazīmes?

Jūsu suns vai kaķis sāk pastiprināti dzert, urinēt, uzņemt barību. Cilvēki sākumā nepievērš tam uzmanību un domā, ka dzīvniekam ir bijusi slikta apetīte, kas tagad uzlabojusies, ka viņam ir karsti, viņš ir pārlieku izslāpis.

Bez šīm jau pieminētajām pazīmēm dzīvnieks var kļūt nomākts un miegains, kaut kur nolīst un gulēt. Tas liecina par to, ka diabēts jau ir diezgan smagā formā.

Ja diabētu neārstē laicīgi, vai arī ārstējot tam pievienojas kādas komplikācijas, var parādīties tā saucamā ketoacidoze. Tas nozīmē, ka dzīvnieka organismā tiek ražotas ketonvielas, kas rada negatīvu organisma enerģijas balansu. Dzīvnieks kļūs ļoti nomākts, daudz gulēs, parādīsies vemšana, iespējams, caureja – organisms strauji atūdeņosies. Dzīvnieks var nereaģēt uz saimnieka klātbūtni un citiem stimuliem. Šāds stāvoklis ir ļoti bīstams, būtu jāmeklē tūlītēja veterinārārsta palīdzība.

Ja cukura diabēts dzīvniekam tiek konstatēts savlaicīgi, tad to var kontrolēt. Diemžēl šī slimība nav izārstējama.

Vai pastāv riska grupa?

Ar cukura diabētu visbiežāk slimo vidēja vecuma vai veci dzīvnieki. Ir novērots, ka no suņiem biežāk slimo kucītes – tas ir saistīts ar sievišķo dzimumhormonu regulāciju. Savukārt, no kaķiem visbiežāk slimo vecāki runči.

Ir divu veidu cukura diabēts...

Jā, cukura diabētu mēdz iedalīt divās kategorijās. Ir tā saucamais no insulīna atkarīgais cukura diabēts, proti, aizkuņģa dziedzeris, kas atbild par insulīna producēšanu organismā, vairs to neražo nemaz. Šāda veida cukura diabēts tiek ārstēts ar insulīna injekcijām.

Otrs, dzīvniekiem mazāk izplatīts cukura diabēta tips – tā saucamais no insulīna neatkarīgais cukura diabēts. Šajā gadījumā nelielos, nepietiekamos daudzumos insulīns tiek vēl producēts aizkuņģa dziedzerī. Līdz ar to pastāv iespēja dzīvnieku ārstēt ar līdzekļiem, kas samazina glikozes sekrēciju aknās, kā arī glikozes absorbciju zarnās. Tiek lietotas tabletes, nevis injicējamas zāles.

Cik bieži jālieto insulīns?

Insulīns jālieto vai nu vienreiz vai divreiz dienā, to noteikts veterinārārsts. Injekcijas tiek izdarītas zem ādas ar speciālām insulīna šļircēm. Katram dzīvniekam individuāli ārstēšanas laikā tiek piemeklēts vajadzīgais insulīna veids un devas.

Veterinārārsts jums parādīs, kā pareizi izdarīt insulīna injekcijas. Un nekautrējieties dakterim uzdot jautājumus! Tādēļ jau mēs šeit strādājam, lai palīdzētu jūsu dzīvniekiem un konsultētu jūs. No pareizas insulīna injekcijas tehnikas ir atkarīgs tas, cik labi tiks regulēta glikoze dzīvnieka organismā. Ja injekcija tiek izdarīta nepareizi, vai arī izvēlēta nepareiza preparāta deva, tas var radīt ne mazums nepatīkamu seku. Piebildīšu, ka injekcija ir nesāpīga, un dzīvnieks bieži vien pierod pie šīs biežās procedūras.

Ļoti svarīgi ir dzīvnieku pabarot pirms vai tūlīt pēc insulīna injekcijas, raudzīties, lai viņam būtu pieejams dzeramais ūdens pietiekamā daudzumā. Obligāti jāievēro tāda diēta, kādu jums veterinārārsts ieteicis. Dzīvniekam nepieciešama arī atbilstoša fiziskā slodze, ja dzīvnieks ir uz to spējīgs. Tā nāks tikai par labu.

Cik ilgā laikā iespējams pārņemt kontroli pār slimību?

Laiks, kurā izdodas kontrolēt diabētu, katram dzīvniekam ir individuāls, tas var ilgt no viena līdz pat vairākiem mēnešiem, kamēr izdodas atrast dzīvnieka organismam atbilstošu insulīnu.

Kā tiek uzstādīta cukura diabēta diagnoze?

Lai uzstādītu diagnozi, ir jāveic dažādi papildus diagnostikas izmeklējumi – asins izmeklējumi - pilna asins aina un asins bioķīmija, kurā nosaka glikozi, aknu un nieru rādītājus, arī elektrolītus. Vajadzīga urīna analīze, kurā arī tiek noteikts cukura līmenis. Urīnā var konstatēt arī iespējamās ketonvielas. Dažos atsevišķos gadījumos ir nepieciešama rentgenoloģiska izmeklēšana un pat ultrosonogrāfija.

Vai saslimšana ar cukura diabētu ir bieža parādība?

Dažkārt valda tāds uzskats, ka cukura diabēts ir kaut kas ļoti rets, taču tā nav. Dzīvnieki slimo ar to gandrīz tikpat bieži kā cilvēki. Tā ir izplatīta parādība.

Kā viena no cukura diabēta blakusparādībām ir katarakta...

Jā, tas izskaidrojams ar to, ka glikozes līmenis organismā ir tik augsts, ka tas paaugstinās arī acs šķidrumā, līdz ar to arī lēcā – tā sabiezinās un kļūst gaismas necaurlaidīga. Dzīvnieks kļūst akls.

Šī ir viena no visnelāgākajām diabēta komplikācijām. Veiksmīgi regulējot diabētu, diemžēl neizdodas apturēt kataraktu. Organisma vispārējo stāvokli var uzlabot, bet tās izmaiņas, kas notikušas acīs – ne. Vienīgais, ar ko var palīdzēt, ir operācija, kad tiek izņemtas saduļķojušās acs lēcas.

Bet pie cukura diabēta ir vēl viena būtiska problēma, kas saistīta ar redzi. Tā kā cukura diabēts ietekmē ne tikai cukura līmeni organismā, bet visas pārējās organisma sistēmas, tai skaitā asinsvadu sistēmas, līdz ar to parādās izmaiņas arī acs aizmugurējā daļā – tīklenē. Dzīvnieks bieži vien kļūst akls ne tikai no kataraktas, bet arī no izmaiņām tīklenes asinsvados. Lai to konstatētu, ir nepieciešams veikt speciālu tīklenes retinogrammu, kad tiek reģistrēti impulsi, kas tiek saņemti no tīklenes. Tad arī var precīzi konstatēt, vai dzīvnieka acs tīklene ir saglabājusi savas funkcijas vai nē.

Kas ir Kušinga slimība?

Tas nozīmē, ka organismā ir paaugstinājies kortizola hormonu daudzums. Šos hormonus regulē dzīvnieka smadzenes. Slimība rodas tad, kad smadzeņu dziedzerī, kas par šiem hormoniem atbild, veidojas jaunveidojums, vai arī tad, ja virsnierēs veidojas jaunveidojums. Dziedzeris novada signālus uz virsnierēm, kas, savukārt, ražo kortizola hormonus organismā. Ja jau pieminētajā dziedzerī ir radušās kaut kādas problēmas, tad šī stimulācija tiek palaista pašplūsmā un netiek vairs regulēta. Ja problēma ir virsnierēs, tad arī hormonu līmenis pieaug.

Kādas ir slimības ārējās pazīmes?

Līdzīgas kā cukura diabēta gadījumā – pastiprināta dzeršana, urinēšana un apetīte. Pie Kušinga slimības kortizola ietekmē dzīvniekam palielinās arī aknu apjoms un samazinās muskuļu apjoms, līdz ar to tam var novērot nokārušos vēderu, kā tādu bumbieri. Urinācija pastiprinās arī tādēļ, ka kortizola hormoni samazina to hormonu darbību, kas regulē urīna producēšanu. Ir novērots, ka arī dzīvnieka āda kļūst plāna, notiek apmatojuma izkrišana, iekaisumi uz vēdera ādas un vēlāk arī citām ķermeņa daļām, īpaši tur, kur apmatojums jau izkritis.

Kā to var konstatēt?

Lai šo slimību konstatētu, ir jāveic diferencēta diagnostika – dažādi speciāli testi, kuri nosaka kortizola hormonu daudzumu organismā un to, kā organisms spēj cīnīties tādā gadījumā, ja no ārpuses mākslīgi tiek ievadīts jeb injicēts kortizola koncentrāts. Tiks veiktas arī tās analīzes, kuras jau pieminēju cukura diabēta diagnosticēšanas gadījumā.

Kāda ir slimības ārstēšana?

Kad diagnoze ir uzstādīta, nepieciešama attiecīga ārstēšana. Parasti tiek lietoti medikamenti, kas samazina vai pilnībā pārtrauc kortizola ražošanu organismā.

Tāpat kā visas endokrīnās saslimšanas, arī šī slimība ir uz visu mūžu, to izārstēt nav iespējams, to var tikai kontrolēt.

Daudzi cilvēki ir šokēti, uzzinot, ka viņu mīlulis visu mūžu būs slimnieks. Kā jūs ieteiktu rīkoties šādiem cilvēkiem?

Ir jāapzinās, ka šīs endokrīnās slimības nav pasaules gals, tās ir kontrolējamas. Saimnieki, jūs varat palīdzēt saviem mīluļiem!

Vēl es aicinātu uzmanīgi vērot savus dzīvniekus, izmaiņas viņu uzvedībā un paradumos, līdz ar to saslimšanas gadījumā mēs visi varēsim dzīvniekam savlaicīgi palīdzēt. Esiet modri!
http://woman.delfi.lv/pets/interviews/article.php?id=11606668




Message edited by smiling_miracle - Tuesday, 2010-11-16, 12:47 PM
 
Latvian Samoyed Forum » VISS PAR ŠĶIRNI/ALL ABOUT BREED » Veselības jautājumi » CUKURA DIABĒTS
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024