Friday, 2024-04-19, 1:09 PM

Welcome Guest | RSS
[ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
  • Page 1 of 1
  • 1
Latvian Samoyed Forum » VISS PAR ŠĶIRNI/ALL ABOUT BREED » Barošana » Suņu barošana !!! Mūsu kļūdas -drauds viņu veselībai.
Suņu barošana !!! Mūsu kļūdas -drauds viņu veselībai.
MonaDate: Thursday, 2010-11-04, 11:01 PM | Message # 1
kennel KENVENTAKI
Group: Moderātori
Messages: 106
Reputation: 1
Status: Offline
Eksistē vesela virkne produktu, kurus nedrīkst dot sunim !

1. Saldumus: bulciņas, tortes, graudu cukuru u.tml. Šie produkti izraisa acu asarošanu vai strutošanu, var arī tikt traucēta normāla aknu darbība.
2. Liels daudzums sāls ir inde sunim (arī cilvēkam). Tāpēc ēdienam sāls jāpievieno minimālā devā.
3. Jebkuras garšvielas, aromātiskās vielas, kas ir pat cepumu sastāvā, var kļūt par iemeslu ožas zaudēšanai. Īpašs risks tas ir medību un dienesta suņiem.
4. Kategoriski nedrīkst dot aitas un cūkas gaļu. Jēlā cūkgaļā visbiežāk sastopams suņu mēra vīruss (gaļēdāju mēris Pestis canum). Gan aitas, gan cūkas gaļa izraisa gremošanas traucējumus, kā arī aknu darbības traucējumus.
5. Nedrīkst dot pākšaugus, neapstrādātus putraimus, izņemot auzu pārslas. Suņiem garšo zaļi kartupeļi, ja dosiet 1 kartupeli dienā - tas nekaitēs.
6. Arī iekļaujot barības devā pienu, var rasties problēmas, jo bieži vien suņa organisms ir ļoti jutīgs pret piena cukuru (laktozi). Uzskata, ka pienu kucēnam drīkst dot līdz 4- mēnešu vecumam. Savukārt skābpiena produktus: kefīru, biezpienu un sieru suņa organisms pārstrādā bez grūtībām

Barības maiņas ! ?

Pirms pārejiet no vienas barības uz citu, padomājiet, vai tas nepieciešams jūsu sunim. Ja nolemsiet, ka barības maiņa vajadzīga, tad konsultējieties ar savu audzētāju, vetārstu. Viņi ieteiks, kādu barību izvēlēties, un palīdzēs pakontrolēt pareizu pāreju no vienas barības uz citu.
Lietojot sausās barības jums stingri jāievēro firmas - izgatavotājas rekomendācijas, lai neizraisītu traucējumus suņa gremošanas traktā. Īpaši uzmanīgiem jābūt pirmajās 5 - 7 dienās. Profesionālajai sausajai barībai nedrīkst pievienot nekādus citus produktus: tā satur visu nepieciešamo pilnvērtīgai jūsu suņa barības dienas devai.
Atcerieties, ka svarīgi suni nepārbarot, īpaši pirmajās dienās barojot ar jauno barību.

Vienmēr sekojiet tam, lai sunim būtu svaigs dzeramais ūdens.

Sunim jādzer cik tas vēlas!

Atcerieties: mēs un tikai mēs paši pagarinām vai samazinām sava suņa dzīvi.

Atteikšanās no barības un rijība

Gluži tāpat kā citiem dzīvniekiem, arī suņiem apetīte ir atkarīga no veselas virknes dažādu faktoru. Galvas smadzenēs atrodas bada un sāta sajūtas centri. Viena vai otra traucējumi izraisa suņa attieksmi pret ēdienu.
Uzbudinājums šajos centros rodas gan kā atbildes reakcija uz parastu kairinājumu (piemēram, ja suns saož ceptas gaļas smaržu, tam sagribas ēst, un izdalās siekalas)
Cilvēki parasti zina, kas ir mehāniska sāta sajūta: tas ir tad, kad tu esi apēdis tik daudz, ka vēderā vairs nav vietas. Par laimi, suņiem šī sajūta iestājas ātrāk, jo kuņģī notiek ķīmiskā sastāva izmaiņas. Tas ir ļoti svarīgi. Ja suns justos paēdis tikai tad, kad kuņģis ir maksimāli piepildīts, tad viņš visu laiku pārēstos. Jo dabā dzīvojošais suņa tuvākais radinieks vilks barojas daudz retāk: 2-3 reizes nedēļā, toties vienā reizē viņš spēj apēst apmēram 10 kg.

Arī mūsu suņu kuņģi ir spējīgi tā izstiepties. :-))
Mazākā mērā, nekā kaķiem, suņiem izstrādājas pieradums pret noteiktiem produktiem, un daudzi ir ļoti konservatīvi attiecībā uz saviem ēšanas paradumiem.

infovet.lv




Message edited by kenventaki - Thursday, 2010-11-04, 11:02 PM
 
KatrinaDate: Monday, 2010-11-15, 1:23 PM | Message # 2
Generalissimo
Group: Moderātori
Messages: 1450
Reputation: 2
Status: Offline
kenventaki, liels paldies par info.
Biedzot forums sāk aizpildīties ar tik tiešām vērtīgu un pamācošu informāciju.


 
KatrinaDate: Thursday, 2011-04-14, 12:04 PM | Message # 3
Generalissimo
Group: Moderātori
Messages: 1450
Reputation: 2
Status: Offline
Kādas firmas barību izvēlēties ?

Bezgraudu barības Now (pirmā bezgraudu barība ar mērenu proteīnu), Orijen (70% gaļas, 30% dārzeņu), Acana (grasslands, pacifica, prairie) un Taste of The Wild, Canidae GrainFree.

Barības ar augstu gaļas daudzumu, piemēram, GoNatural, Acana, Biomill, Canidae, Orijen.

Barības ar samazinātu nevēlamo graudu daudzumu (bez kviešiem, kukurūzas) - 1stChoice, Acana, Artemis, Biomill Sensible, Canidae, Diamond Naturals, GoNatural, Now, NutraGold, Orijen, Porta21, Propac Lamb&Rice, Pronature NoCornWheat, Sportmix Lamb&Rice, TasteOfWild, Tecni-cal Hyopalergic.

Lētākā izvēle - AlexanArtesa, Josera Basic, DialPet, Darling, Profine Formula,

Dažas patiesības par barībām

Barības cena - laba barība nekad nevar būt lēta - parēķiniet cik maksā svaiga gaļa un cik daudz svaigas gaļas nepieciešams, lai pagatavotu sauso barību, plus visas holstic piedevas, vitamīni un mikroelementi. Lētās barībās tiek izmantoti gaļas blakusprodukti, liels daudzums graudaugu un pildvielas. Barības, kas satur cilvēku pārtikā lietojamas kvalitātes produktus, labi sagremojamas sastāvdaļas ir ekonomiskākas lietošanā, jo ar mazāku barības daudzumu suns saņem nepieciešamās vielas, attiecīgi aiz suņa jāvāc mazāks daudzums ekskrementu.

Premium, Superpremium - visbiežāk šie uzraksti ir tikai mārketinga triks, lai pievilinātu pircēju un neatspoguļo barības patieso kvalitāti.

Izvēloties barību, pievērsiet uzmanību sastāva pirmajiem ingridientiem - suns nav vista - piramīdas augšgalā jābūt gaļas produktiem nevis graudaugiem un vēlams miltu formā, jo ja pirmais ingridients ir svaiga gaļa, tad atdalot ūdeni paliek krietni mazāk gaļas un visdrīzāk šis ingridients pārvietojas zemāk ingridientu sarakstā. Ideāli, ja barība nesatur kviešus, kukurūzu, soju un citus graudaugus, kas suņa organismā slikti pārstrādājas un izraisa alerģijas.

Katrs suns ir ar savu garšas izjūtu un ne katram sunim būs piemērotas visas barības (arī tās labākās). Jāatceras, ka jebkura barības maiņa jāveic pakāpeniski, lai neizraisītu sunim gremošanas traucējumus un caureju.

Jāizvēlas barība atbilstoši suņa vecumam, šķirnei, kondīcijai un dzīves veidam.

1.1. Kucēns, pieaudzis suns vai seniors ? Kucēnu barības satur pareizu mikroelementu un vitamīnu daudzumu, sabalansētu proteīna un tauku līmeni, kas ir svarīgi sunim augšanas periodā. Senioriem paredzētās barības ir ar zemāku tauku saturu un to sastāvs ir pielāgots vecuma īpatnībām. Dažām barībām ir speciāli izstrādātas "All life stages" formulas, kas piemērotas visu vecumu un šķirņu suņiem (GoNatural, Canidae).

1.2. Mazas, vidējas vai lielas šķirnes suns ? Lielo šķirņu barības satur papildus glikozamīna preperātus, kas ir svarīgi lielo šķirņu locītavu slimību profilaksei un tām ir lielākas granulas. Mazo šķirņu suņu barībām ir mazas granulas.
Mazās šķirnes - pieauguša suņa svars līdz 12kg
Vidējās šķirnes - pieauguša suņa svars 12-25kg
Lielās šķirnes - pieauguša suņa svars virs 25kg

1.3. Vai suns ir normālā svarā ? Vai nav alerģisks ? Kāds ir kopējais veselības un spalvas stāvoklis ? Vai sunim ir liela vai maza fiziskā slodze ? Vai tā ir kuce, kas gaida vai baro kucēnus ? Ļoti aktīviem suņiem, kā arī kucēm, kas baro kucēnus ir nepieciešama barība ar augstāku proteīna un tauku saturu (tauki virs 20%). Savukārt mazkustīgiem suņiem un suņiem ar lieko svaru, barība ar pazeminātu tauku procentu (ap 10%). Alerģiskiem suņiem piemērotas barības ar jēra gaļu, bez kviešiem. Spožāku spalvu iegūsiet, ja izvēlēsieties barību, kuras sastāvā ir Omega taukskābes.

Materiāls publicēts no ZooZoo.lv


 
Latvian Samoyed Forum » VISS PAR ŠĶIRNI/ALL ABOUT BREED » Barošana » Suņu barošana !!! Mūsu kļūdas -drauds viņu veselībai.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:

Copyright MyCorp © 2024